Prohlášení 19.2.2011

19.02.2011

Prohlášení Martina Rozumka k článku paní Ridvanové

Prohlášení ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) k článku paní Ridvanové Proč lidé utíkají z Kavkazu do Evropy?

Dne 18.2.2011 publikovala paní redaktorka Ridvanová v internetovém deníku Britské listy článek ”Proč lidé utíkají z Kavkazu do Evropy”, který hrubě napadá vedle dalších organizací a osob také OPU a mne, jako jejího ředitele.

V reakci na tento článek uvádím, že jsem přesvědčen, že se jedná o součást diskreditační kampaně organizace Pomoz jednomu člověku (reprezentovanou paní Demeterovou), která spočívá v očerňování zavedených nevládních organizací, Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Ministerstva vnitra ČR s pravděpodobným cílem vytvořit si monopol na pomoc běžencům z Kavkazu. Ředitel OPU vedle bojkotu této organizace v ČR nedávno varoval slovenské kolegy z nevládního sektoru před její ”pomocí” Kavkazanům na Slovensku, kde se tato organizace uchyluje k podobným praktikám.

K obviněním uvedeným v článku paní redaktorky Ridvanové uvádím, že se nezakládají na pravdě a skutečnosti tam zmíněné jsou cíleně zkreslovány. Jako ředitel OPU jsem se nikdy netajil tím, že v letech 2004 až 2009 jsme s cílem větší nezávislosti na státních penězích navázali bližší spolupráci s advokátními kancelářemi a v období 2005 až 2009 jsem já osobně působil vedle funkce ředitele OPU také jako právní koncipient. Do tohoto období spadá řada  případů poskytování právních služeb za úplatu, a to výhradně na žádost klienta, který byl vždy informován o možnosti využít bezplatné právní pomoci právníků v OPU. Samozřejmě ne všechny případy mohou skončit úspěšně a právě z této skupiny se rekrutují některé ”mediální kauzy”, které právě společnost Pomoz jednomu člověku šíří na internetu jako důkaz nepoctivosti všech nevládních organizací a naopak poctivosti vlastní.

V konkrétní věci popisované redaktorkou Ridvanovou uvádím, že jsem vázán mlčenlivostí. Pokud jde o asistenci ze strany OPU a mé osoby, mohu pouze prohlásit, že uvedené paní byly vždy, stejně jako v jiných případech, vysvětleny všechny možnosti řešení její aktuální situace a sama se pak rozhodla pro další postup. Žádný příslib trvalého pobytu samozřejmě nikdy nepadl, stejně tak různě vysoké a nesmyslné částky uvedené v článku redaktorky Ridvanové jsou výmyslem, a to s cílem očernit mne osobně a OPU. Z tohoto důvodu také budu žádat paní redaktorku o omluvu a odstranění článku ze serveru Britských listů.

JUDr. Martin Rozumek, ředitel OPU

19.2.2011

M. Rozumku,

kdo je Vaším pánem, jste prokázal svým vyjádřením jednoznačně.

To, že jste se vůbec pokusil diskreditovat snahu o pomoc lidem na Slovensku (bohužel i tam se uprchlíci ocitají ve stejných sítích jako jsou ty naše české), proti kterým v jejich vlasti zfabrikovali trestní věci a které by v případě nucené deportace čekalo strašné mučení a pravděpodobně v důsledku toho smrt, je neodpustitelné.

U nás na Moravě je známo, že svědomí je sviňa, takže zbývá takové jako Vy jen politovat.

Hana Demeterová